Niila-Juhán Valkeapää

Lataa puhe pdf-muodossa tästä.

>> Kuuntele puhe klikkaamalla tästä (soitin avautuu uuteen ikkunaan)

lauantai 6.7.2024
iltaseurat klo 18.30
Niila-Juhán Valkeapää

Reilu viisi vuotta sitten pieni poika astui lautan kyytiin ja matkasi kohti Aholansaarta. Hän ei ollut koskaan käynyt saaressa ja oli ainoastaan kuullut juttuja isältään ja hänen sukulaisiltaan. Nämä sukulaiset olivat käyneet riparin kuitenkin jo monia vuosia aiemmin, joten hän ei tiennyt yhtään mitä odottaa ja mitä oli edessä. Hän ei ikinä olisi voinut kuvitella,  miten paljon hyvää kahden viikon rippikoulusta voisi poikia. 

Aholansaaren rippikoulun käyminen oli minulle käänteentekevä kokemus. Löysin ensimmäistä kertaa elämässäni suuren joukon kaltaisiani ihmisiä, joista suuri osa oli kanssani samassa tilanteessa. Uudessa paikassa ilman tukiverkkoaan, haavoittuvaisina.

Rippikoulun aikana kasvoin ihmisenä vuosien edestä. Ikäänkuin puhkesin kukkaan. Opin olemaan oma itseni ja löysin lähelleni ihmisiä jotka, ovat tähän päivään asti muodostaneet tukiverkkoni.

Rohkaistuin tekemään asioita, joita en ollut ennen uskaltanut ja minulle aukesi aivan uusi maailma. Mutta ripari oli minulle vasta alkua. Riparin jälkeen lähdin mukaan isoskoulutuksiin ja leiritoimintaan. Halusin tuoda muille ihmisille saman kokemuksen minkä olin itse kokenut.

Nuorena oleminen tuo mukanaan paljon paineita eri suunnista: koulusta, kavereilta, somesta ja perheeltä. Koulussa odotetaan hyviä arvosanoja ja tulevaisuuden suunnitelmia, mikä on stressaavaa, ja kilpailu opiskelupaikoista tiukentuu jatkuvasti. Kaveripiirissä on tarve sopia joukkoon ja vertailla itseään muihin. Sosiaalinen media lisää painetta näyttää täydelliseltä ja elää jännittävää elämää. Perheellä on omat odotuksensa, jotka voivat tuntua raskailta. Samalla nuoret käsittelevät maailmalla tapahtuvia hirveyksiä, mikä voi synnyttää tunteen, ettei pysty tekemään tarpeeksi, ja johtaa omaan riittämättömyyden tunteeseen. Näistä paineista selviytyminen vaatii itsensä kuuntelemista, rajojen asettamista ja avoimuutta tunteiden käsittelyssä.

Tulevaisuus herättää minussa sekä toivoa että epävarmuutta. Teknologian kehitys ja innovaatiot ovat jännittäviä, ja on kiehtovaa ajatella, mitä kaikkea uutta voimme saavuttaa. Samalla ilmastonmuutos, luonnonvarojen ehtyminen ja poliittinen epävakaus pelottavat. Tulevaisuus voi tuoda mukanaan suuria haasteita, ja on vaikea tietää, millaiseen maailmaan kasvan ja millaisia paineita joudun kohtaamaan.

Sosiaalinen media ja digitaalinen elämä ovat myös kaksiteräinen miekka: ne tarjoavat mahdollisuuksia mutta luovat myös vertailua ja paineita. Tärkeää on löytää tasapaino ja varmistaa, että teknologia palvelee hyvinvointiamme.

Silti tunnen toivoa. Uskon, että sukupolvellamme on voimaa ja luovuutta ratkaista edessä olevat ongelmat. Yhdessä voimme rakentaa kestävämmän ja oikeudenmukaisemman maailman, jossa kaikilla on mahdollisuus menestyä. Tulevaisuus on epävarma, mutta se on myös täynnä potentiaalia ja mahdollisuuksia, vaikka se voi monille tuntua toivottomalta.

Viime syksynä olin Oslossa osoittamassa mieltä satojen muiden saamelaisnuorten kanssa. Osoitimme mieltä Norjan valtion omistamaa tuulivoimapuistoa vastaan, joka pyörii saamelaisille tärkeällä alueella rikkoen kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja Norjan lakia. Kahdeksan päivää kestäneen mielenosoituksen jälkeen 10 saamelaisnuorta pääsi tapaamaan ja keskustelemaan Norjan kuninkaan kanssa. Mielenosoitusten aiheuttaman paineen takia Norjan valtio myönsi osittain ihmisoikeusrikkomuksensa. Vaikka Norjan valtiolla on vielä pitkä matka tilanteen korjaamiseen, olkoon tämä esimerkki siitä, että nuorissa on voimaa ja yhdessä pystymme taistelemaan paremman tulevaisuuden puolesta.

Näissä seuroissa kerätään kolehti Herättäjä-Yhdistyksen nuoriso- ja opiskelijatyölle. Tämän tärkeän työn merkitystä ei voi riittävästi korostaa. Toivon sydämestäni, että Herättäjän nuorisotyö pystyy jatkamaan toimintaansa ja mahdollistaa näitä unohtumattomia kokemuksia myös tuleville nuorille.

Toivon että itse kukin löytäisi näiltä juhlilta myötätuulta purjeisiinsa, uskallusta tavoitella omia unelmiaan ja toivoa tulevaan.