Tomas Häyry

Lataa puhe pdf-muodossa

>> Kuuntele puhe klikkaamalla tästä (soitin avautuu uuteen ikkunaan)

perjantai 5.7.2024
aattoseurat klo 18.00
Tomas Häyry

Hyvä juhlaväki!

Minulla on Vaasan kaupungin ja omasta puolesta ilo ja kunnia toivottaa teidät kaikki lämpimästi tervetulleeksi Vaasaan. On todella hienoa, että tämän vuoden herättäjäjuhlat on saatu järjestää täällä meillä ja siitä haluan lausua kauniin kiitoksen Herättäjä-Yhdistykselle ja järjestelytoimikunnalla ja koko talkooväelle. Kiitos!

Jag vill också önska alla svenskspråkiga varmt välkomna till den här festen här i Vasa!

Moni teistä ei ehkä tiedä, että olette parasta aika Suomen entisessä pääkaupungissa. Vaasa tosiaan oli keväällä 1918 muutaman kuukauden ajan Suomen pääkaupunki, kun Senaatti joutui pakenemaan Helsingin levottomuuksia ja tuli Vaasaan. Vaasan torilla kokoontuivat marsalkka Mannerheimin johdolla Saksasta tulleet jääkärit, jotka sittemmin muodostivat Suomen armeijan selkärangan. – Me olemme täällä aina ymmärtäneet, miksi Senaatti tuli Vasaan muttei miksi se lähti takaisin Helsinkiin.

Hyvät naiset ja herrat,

Toivon että viihdytte täällä ja voimaannutte tällä Pohjolan Energiapääkaupungissa ja että te saatte tuulta purjeisiinne. Purjeista puheen ollen, niin tuli mieleen, että Vaasan kaupunki on perustettu Pohjanmaan vanhimmalle kauppapaikalle vuonna 1606. Vaasalle kansanvälinen kauppa ja merenkulku on aina ollut selkärankamme.

Vaasalaiset ovat aina ottaneet ulkomaailman hyvin vastaan. Yhtenä hyvänä esimerkkinä siitä ovat Wickströmin veljekset, jotka lähtivät 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Amerikkaan, tapasivat siellä Ford-nimisen henkilön. Opiskelivat hänen tuotantomenetelmänsä ja tullessaan takaisin Vaasaan 1900-luvun alkupuolella rupesivat miettimään, mitä tuottaisi samalla menetelmällä. Siihen aikaan ei kannattanut perustaa autotehtaan Suomeen mutta he keksivät, että kaikilla oli oma vene, joten he perustivat Onkilahden konepajan, joka tuotti pienvenemoottoreita. Tämä Onkilahden konepajan osti sittemmin Wärtsilä niminen yritys ja lopputulos on nähtävissä Wärtsilän toiminnassa Vaasassa.

Tänä päivänä täällä sijaitsee Pohjolan merkittävin energiateknologiakeskittymä, joka koostuu yli 180 yrityksestä ja joka tuottaa yli 6:n miljardin euron liikevaihdon vuosittain. Täältä löytyy isoja veturiyrityksiä kuten Wärtsilä, ABB, Hitachi ja Danfoss ja sen lisäksi monia pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka toimivat samalla toimialalla. Kaupunkäynti on meillä hyvin kansainvälista. Yli 80 % energiaklusterin tuotannosta menee vientiin ja vaasalaista osaamista ja teknologiaa löytyy maailman jokaisesta maasta. Eli kun käännät valokatkaisijaa missä tahansa maailmassa, voit olla varma, että Vaasa on mukana sinun kanssasi.

Vaasassa yrityksillä menee tänä päivänä ennätyksellisen hyvin, koska ilmastonmuutoksen uhan torjunta tehdään tänä päivänä vihreän teknologian avulla ja se on juuri se mitä me tällä tehdään. Vaasassa tehdään siis parhaamme maailman pelastamiseksi ilmastonmuutoksen haitoista, jotta jälkipolville jäisi parempi maailma, jossa elää. – Ja tänä viikonloppuna saamme näissä herättäjäjuhlissa tehdä parhaamme ihmisten pelastamiseksi.

Vaasa on paitsi merkittävä teollisuuskaupunki myös kokoisekseen hyvin merkittävä korkeakoulukaupunki. Täällä opiskelee n. 14 000 korkeakouluopiskelijaa 6 eri korkeakoulussa useissa kymmenissä eri koulutusohjelmissa. Tämä tarkoittaa, että tilastollisesti noin joka viides vastaantulija kadulla on korkeakouluopiskelija ja jos otetaan toisen asteen opiskelijat mukaan, niin joka kolmas vastaantulija on opiskelija.

Vaasa on myös hyvin kansainvälinen kaupunki. Täällä asuu ihmisiä 120 eri maasta ja Vaasassa puhutaan 97 kieltä.

Hyvät kuulijat,

Mainitsin tuossa aiemmin, että merellä on iso merkitys meidän kansainväliseen kauppaan mutta merellä ja merenrantaluonnolla on myös erityinen merkitys meille vaasalaisiin. Sieltä me haemme mielen ja sielun rauhaa ja siellä halutaan levätä ja kerätä voimia tulevaan ja siitä syystä voit löytää 9 julkista uimarantaa 10 km:n säteellä Vaasan torista.

Meren lisäksi haetaan voimaa vapaa-ajan aktiviteeteistä ja kulttuurista. Vaasa satsaa Suomen kaupungeista eniten rahaa per asukas vapaa-aikaan ja kulttuuriin, koska kaupungille onnellisuus on tärkeä. Meillä onkin yhtenä strategisena tavoitteena olla kaupunki, jossa on helppo olla onnellinen. Onnellisuus lähtee monesti siitä, että osaa olla kiitollinen arjen pienistä asioista, jonka Jumala on meille suonut.

Hyvä juhlaväki,

Näillä sanoilla haluan toivottaa teille kaikille oikein hyvät herättäjäjuhlat. Toivotaan että kaikki menee kuin Strömsössä ja miksi ei menisikin, koska Strömsöhän sijaitsee täällä Vaasassa. – Kiitos – Tack!