23.2.2024 Kartta viittana kohti kesää

Viime kesänä Seinäjoen juhlien viimeisenä päivänä sain Seinäjoen herättäjäjuhlien pääsihteeriltä mukaani ns. pääsihteerin kapulan, joka jatkaa ensi kesänä matkaa Salon juhlien pääsihteerille. Viestikapula kertoo, että juhlajärjestelyiden keskipiste on nyt täällä Vaasassa, vaikka tulevilla juhlapaikkakunnillakin järjestetään omia juhlia täyttä häkää.

Karttaan on merkitty jokainen aikaisempi juhlapaikkakunta. Vain muutaman kerran sodan aikaan ja koronavuosina ei ole pystytty kokoontumaan yhteen. Kartta kertoo historiasta, minkä lisäksi se kertoo myös herännäisyyden levinneisyydestä. Etelä-Pohjanmaa, Kalajokilaakso ja Ylä-Savo ovat tiheästi merkittyjä. Välillä juhlia päästään pitämään myös paikkakunnilla, joissa herännäisyys ei ole niin tuttua. Nyt viesti juhlista kaikuukin Vaasassa.

Viestikapulat kertovat myös siitä, että olemme Vaasassa osa sukupolvien ja juhlapaikkakuntien ketjua. Herättäjäjuhlia on järjestetty 1800-luvun lopulta saakka. Vaasassa herättäjäjuhlajuhlat on järjestetty edellisen kerran 60 vuotta sitten kesällä 1964. Vuoden 1964 juhlaopas kertoo tarinaansa eri ajasta. Juhlissa itsessään on paljon samaan, mutta moni asia on kuitenkin muuttunut vuosikymmenten varrella. Aikahyppy 60 vuoden taakse toi perspektiiviä, mutta myös omalta osalta rauhaa järjestelyihin. Vaasan vuoden 2024 juhlistakin tulee aikanaan osa ketjua.

Aikojen saatosssa eri sukupolvet ovat olleet mukana järjestämässä juhlia. Tällä hetkellä Vaasan juhlia on järjestämässä iso joukko, joista osalle herättäjäjuhlat on hyvinkin tuttu asia, mutta osalle taas melko uusi juttu. Kaikki ovat tervetulleita mukaan herättäjäjuhlien järjestelyihin. Tarjolla on monenlaisia talkootehtäviä. Jo nyt voi lähettää matkaan talkookortin, mutta lisäinfoa tehtävistä on tulossa kevään mittaan.

Kuvan kartta, pääsihteereiden kapula, on tällä hetkellä työpöytäni äärellä. Sitä katsellessa huomaa, että ajatukset suuntautuvat ensi kesän juhlia kohden. Vaasan juhlien jälkeen se on jo matkalla kohti Saloa.

 

Juhlamatkaa muisteli,

pääsihteeri Alma Tuiskula

Pääsihteereiden kapula. Kuvaaja Alma Tuiskula.