TIEDOTE 7.7.2024: Herättäjäjuhlilla otettiin kantaa ihmisarvon puolesta

Tiedote
Julkaisuvapaa

Herättäjäjuhlilla otettiin kantaa ihmisarvon puolesta

Herättäjäjuhlat järjestettiin päättyvänä viikonloppuna Vaasassa. Tämän vuoden juhlien tunnuksena oli ”Purjeisiini tuulta anna – Ge vind i seglen”, ote Siionin virrestä 245.

- Elämän mereltä löytyy niin kauneutta, myrskyä, haaksirikkoja kuin veden varaan vajoamista. Kaikista näistä elämän totuuksista saimme kuulla Vaasan herättäjäjuhlien puheissa. Saimme kuulla kuitenkin myös, että rakastava ja armollinen Jumala tahtoo tällä merellä kaikille lapsilleen hyvää, ja viedä lopulta perille, summasi Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen juhlia sunnuntain päätteeksi.

- Puheissa muistutettiin, että kaikki ovat Jumalan rakkaita lapsia ominaisuuksiin ja mihin tahansa piirteisiimme katsomatta. Herättäjäjuhlilla otettiin vahvasti kantaa jakamattoman ja kaikille kuuluvan ihmisarvon puolesta.

Vaasan juhlat tullaan muistamaan ajoittaisista ja paikoin runsaista sateistaan.

- Sitkeästi juhlaväkeä istui penkeissä sateenvarjojensa alla. Se on juhlava näky, Kalle Hiltunen kuvailee.

- Sateista huolimatta monissa keskusteluissa oli suurta iloa herättäjäjuhlista ja sen annista. Luulen, etten poikkea paljon totuudesta, jos sanon, että moni Vaasassa ollut odottaa jo Salon herättäjäjuhlia ensi kesänä.

Kaikkiaan Vaasan herättäjäjuhlilla oli viikonlopun aikana kävijöitä 14 500. Suurin yksittäinen tilaisuus oli lauantain päiväseurat, joissa oli 5 500 vierasta.

- Sade rokotti kävijämäärää ja jäimme tavoitteesta, toteaa Hiltunen.

Juhlien aikana toimivaa Körttiradiota kuunneltiin kuitenkin runsaasti. Analogisen radioiden kuuntelijamääriä järjestäjät eivät tiedä, mutta digitaalista Körttiradiota kuunneltiin enimmillään sunnuntain päätösseurojen aikana, seuroja kuunneltiin yhtä aikaa yli 2000 laitteelta.

Salon herättäjäjuhlien 2025 juhlatoimikunnan puheenjohtaja nostaa N. G. Malmbergin lähetyslipasta.

Yhdessä kohti kotirantaa

Ennen sunnuntai-iltapäivän päätösseuroja pidetyssä tilaisuudessa juhlavastuuta symboloiva herännäisjohtaja N. G. Malmbergin lähetyslipas luovutettiin Vaasasta seuraavaksi juhlavastuun ottavaan Saloon.

Lipasta luovuttamassa ollut Vaasan emeritus kirkkoherra, juhlatoimikunnan puheenjohtaja Tuomo Klapuri totesi, että Vaasan herättäjäjuhlilla on iloittu ystävien tapaamisesta.

- Kasarmintorin vilinässä tai seurapenkkien lomassa on kohdattu ystäviä, vaihdettu kuulumisia ja kyselty Jumalan apua ja armoa elämään. Uskon vakaasti, että tätä apua ja armoa on myös löydetty elämän evääksi tulevaan.

- Olemme saaneet maistiaisia elämän vaihtelevuudesta. Lämmin aurinko on tuonut myötätuulen tunnon ja hetken kuluttua sadevesi pyyhkii kasvoja ja maata. Kaiken otamme vastaan. Niinhän Jumala tekee työtään yhä vielä.

Ilon aihe on yhteistyö ruotsalaisen seurakunnan kanssa.

- Juhlat ovat olleet kaksikieliset ja olemme ymmärtäneet hyvin toisiamme. Kristuksen rakkaus meitä kohtaan ylittää rajat, olemassa olevat tai ihmisten asettamat, Klapuri toteaa.

Myös Tuomo Klapuri nostaa esiin puheissa toistuneen teeman.

- Näillä juhlilla on tuotu esille, että Jumalan lapsen oikeus kuuluu kaikille, emmekä saa sitä riistää tai estää keneltäkään. Iloitsemme, että matkamme jatkuu Jumalan hoidossa kohti kotirantaa.

 

Salon ensimmäiset herättäjäjuhlat 2025

Seuraavat herättäjäjuhlat järjestetään Salossa 4.−6.7.2025. Viimeksi herättäjäjuhlat on järjestetty Varsinais-Suomen alueella Turussa 1990, Salolle juhlat ovat ensimmäiset.

- Kiitollisin mielin olemme Salon seurakunnasta saaneet olla seuraamassa sekä Seinäjoen että nyt Vaasan herättäjäjuhlien järjestelyjä, toteaa juhlatoimikunnan puheenjohtaja, kirkkoherra Timo Hukka.

- On ollut hyvä samalla tavata tuttuja, oppia tuntemaan uusia ja kuulla taustalla juhlakansan veisuuta.

Salon herättäjäjuhlien tunnus Matkalaista taluta on ote Siionin virrestä 124: Kuule, Jeesus, minua, / matkalaista taluta. / Sido armon siteellä, / rakkauden ikeellä.

- Juhlien logossa näkyy laajaa seurakuntaa halkova moottoritie ja paimensauva. Tunnus on hyvinkin moniselitteinen, mikäli se selittämistä kaipaa. Matkalaisina, vajavaisina kilvoituksen tiellä tarvitaan taluttajaa. Mutta, kuten näilläkin juhlilla on puheissa kuultu, monien koettelemusten keskellä, usein päämäärättöminäkin, vaellamme eteenpäin. Tarvitsemme taluttajaa.

- Armon ja rakkauden sanan äärelle Saloon ja Varsinais-Suomeen, niin viljavainioiden, innovatiivisen teollisuuden kuin merellisen luonnonkin pariin tahdon teidät toivottaa tervetulleiksi, Timo Hukka sanoo.

 

LISÄTIETOJA:

 • Vaasan herättäjäjuhlien 2024 juhlatoimikunnan puheenjohtaja Tuomo Klapuri, 044 480 8200
 • Salon herättäjäjuhlien 2025 juhlatoimikunnan puheenjohtaja Timo Hukka, 0400 784 322
 • Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen, 040 577 9195
 • Medialle julkaisuvapaat kuvat ovat osoitteessa https://herattajajuhlat.fi/mediakuvat2024
 • Tiedotteet medialle osoitteessa https://herattajajuhlat.fi/tiedotteet2024
 • Median infosivu osoitteessa https://herattajajuhlat.fi/media2024
 • Vaasan herättäjäjuhlien seurapuheet ovat luettavissa ja kuunneltavissa osoitteessa https://herattajajuhlat.fi/seurapuheet2024 seurojen jälkeen.

VERKOSSA

 • herattajajuhlat.fi
 • www.facebook.com/herattajajuhlat
 • Instagram: herattajajuhlat
 • YouTube: www.youtube.com/herattajajuhlat

LYHYESTI

Herännäisyys on yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisäisistä herätysliikkeistä. Siinä korostetaan ihmisen pienuutta Jumalan edessä ja tasavertaisuutta toisen ihmisen rinnalla. Armo kuuluu kaikille. Tunnusomaista herännäisyydelle ovat seurat, eli lyhyistä puheista ja säestyksettä veisattavista Siionin virsistä muotoutuvat hengelliset tilaisuudet. Liikkeen palvelujärjestönä toimii Herättäjä-Yhdistys, jonka päätoimipaikka on Lapualla. www.h-y.fi

Herättäjäjuhlat ovat yhdet suurimmista hengellisistä kesäjuhlista Suomessa. Ne järjestetään aina paljaan taivaan alla ja pääasiassa talkoovoimin. Juhlien ohjelmassa on seuroja, veisuita, konsertteja ja muita tapahtumia. www.herattajajuhlat.fi

Seuraavat herättäjäjuhlat on tarkoitus pitää 2025 Salossa, 2026 Ylivieskassa ja 2027 Iisalmessa.