Viitasen Piian lauluissa soi toivo paremmasta maailmasta

Viitasen Piian lauluissa soi toivo paremmasta maailmasta

Kun lavalle nousee Viitasen Piia, kyseessä voi olla indiefolkrockia soittava yhtye erilaisilla kokoonpanoilla tai sitten yhtyeen keulahahmo Piia Viitanen yksin. Herättäjäjuhlien lauantaisessa konsertissa tullaan kuulemaan Viitasen Piiaa soolona, akustisen kitaran säestämänä. 

Julkaistu 4.7.2024

Herännäisyys ei ole Viitaselle tuttu liike, mutta ajatus hapuilevasta ja kyselevästä uskosta tuntuu tutulta. “Oma uskoni on keskeneräinen prosessi. Se on hiljaista uskoa ja toivoa, että jotain on.” Kuvassa Viitasen Piia Vantaan herättäjäjuhlilla 2016.

Kuva: Pentti Meriläinen

Viitasen Piia on esiintynyt monenlaisissa paikoissa. Ennen Vaasaa ja herättäjäjuhlia viikon tiukka keikkaputki alkoi Provinssirockin lavalta, jossa esiintyi koko yhtye. Sen jälkeen oli soolokeikkaa rockbaareissa Kajaanissa ja Oulussa. Vaasasta tie vie Kaustisen kansanmusiikkijuhlille.

Viitanen ei vaihda tyyliä esiintymispaikan mukaan. 

- Ihmiset ovat kaikkialla samanlaisia ja laulut toimivat joka paikassa samalla tavalla.

 

Luonnon, rauhan ja pienen ihmisen puolestapuhuja

Viitasessa on aina asunut halu parantaa maailmaa ja olla heikompien puolella. Lapsuudenkodissa vanhempien levysoittimesta kuului usein Jaakko Löytyn ja muiden hänen hengenheimolaistensa musiikkia. 

- Musiikki, jolle lapsuudessa altistuin, antoi selvän signaalin siitä, että laulujen kautta voi ottaa kantaa. Sitä minäkin haluan tehdä ja muuttaa maailmaa omalta pieneltä osaltani.

Tärkeitä teemoja Viitasen Piian lauluissa ovat luonto ja rauha. 

- Koen että maailma on nykyään sellaisessa myllerryksessä, että molemmat ovat uhattuina. Siksi niitä pitää puolustaa.

Uusimman maaliskuussa ilmestyneen albumin kappaleissa mukana ovat entistä enemmän ne, joilla menee kaikkein huonoimmin. Vaikea jakso omassa elämässä herkisti toisten ihmisten ahdingolle ja tuli tärkeäksi kertoa myös heidän tarinansa. Oman laulunsa saivat outo tyttö, Piritorin kuningas ja moni muu.

Vaikka laulujen aiheet ovat rankkoja, taustalla on aina toivo. 

- On mahdotonta elää ilman toivoa. Siitä on pidettävä kiinni, vaikka tapahtuisi mitä.

Edellisen kerran Viitasen Piia esiintyi herättäjäjuhlilla Vantaalla 2016. Juhlista jäi hyvä muisto ja Viitanen sanookin tulevansa ilomielin esiintymään Vaasaan. Ihmisen aika -konsertissa lauantaina tullaan kuulemaan pääasiassa omaa tuotantoa, mutta myös jotain lainattua, ainakin lapsuudenkodissa tutuksi tullutta Löyttyä.

- Lämpimästi tervetuloa keikalle! Haluan antaa ihmisille levon hetken.

Maija Yliaho