Viha purettava varovasti kuin miinat

Viha purettava varovasti kuin miinat

Herättäjäjuhlien sunnuntaiaamun messussa Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja , rovasti Tapani Rantala muistutti, että maailman viha ei lopu muuten, kuin että lähdetään etsimään rauhaa.

Julkaistu 7.7.2024

Rantalan saarnan pohjana oli Luukkaan evankeliumin kuudennen luvun rakkauden laki, jossa vaaditaan rakastamaan vihamiehiä, tekemään hyvää heille ja myös rukoilemaan vihamiesten puolesta.

Rantalan mukaan ihmisen pitää kyllä joskus vihastua epäoikeudenmukaisen kohtelun tai lähimmäiseen kohdistuneen vääryyden takia. Hän varoitti, että vääränlainen viha nousee itsekkyydestä ja vallanhimosta. Jos viha pääsee pesiytymään ihmisiin tai kansakuntiin, viha on pyrittävä purkamaan.

Rantala kehotti purkamaan vihaa yhtä varovasti kuin miinoja: taidolla ja rakkaudella.

Rantala näkee, että maailmassa on samanlainen eksistentiaalinen ahdistus kuin noin sata vuotta sitten, jolloin 20-vuotias Mika Waltari kirjoitti runon Ihmisen poika. Siinä kaikki elämän murheet levottomuudet ja vainot kantava Jeesus pyytää runon tekijää ja myös lukijaa seuraamaan itseään.

Rankan sateen alla Kasarmintorilla jumalanpalveluksessa liturgina oli Vaasan suomalaisen seurakunnan kappalainen Petra Kero ja avustajana Vaasan kirkkoherra Teijo Peltola.

Riitta Koski