Puheita päiväseuroissa

Puheita päiväseuroissa

Päiväseurojen puheissa käsiteltiin mm. yhdenvertaisuutta, yksinäisyyttä ja juhlien tunnuslausetta

Julkaistu 6.7.2024

Kuvassa piispa Matti Salomäki, professori Elina Vuola, kirjailija Sirpa Kähkönen ja Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen.

 

Herättäjäjuhlien päiväseuroissa Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen Seinäjoelta sanoi, että Jumala on luonut ihmisen yhteyteensä.

-Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja samanlaisia.

Tähän samanlaisuuteen vedoten, Hiltunen näkee, että kaikilla seksuaalivähemmistöilläkin on samat oikeudet. Hänen mielestään kirkkojen sisällä tästä asiasta riitely pitäisi lopettaa.

Hiltusen mukaan, kun ihmisyyden määritelmää kavennetaan siten, että kaikkia ihmisiä ei pidetä kelpaavina tai arvokkaina, silloin ihmisiä voidaan syöttää sotakoneille, ihmisiä voidaan käyttää ihmiskilpinä tai kauppakeskuksessa voi erivärinen ihminen saada puukosta selkään.

Hiltunen ymmärtää, että suomalaisen parlamentaarikon päätökset ovat vaikeita, mutta hän muistuttaa, että myös raja-aitojen takana olevat ihmiset on nähtävä ihmisinä, jotka Jumala loi kaltaisekseen.

 

Professori Elina Vuola Helsingistä puhui ihmisten yhdenvertaisuudesta ja siitä, että Jumala on luonut ihmisen omaksi kuvakseen. Hänen mielestään ihmiskunta on rajannut Jumalan liian kapeasti. Hän muistutti, että ihminen ei voi tietää Jumalan suunnitelmaa. Kukaan ei voi asettua Jumalan ja ihmisen väliin.

Meitä ei ole luotu jumaliksi vaan ihmisiksi.

 

Kirjailija Sirpa Kähkönen Helsingistä on huolissaan yksinäisyyden lisääntymisestä. Hän toivoi, että erilaiset vapaaehtoiset järjestöt jaksaisivat koota ihmisiä yhteen.

Kähkönen muistutti, että yhteiskunnassa hyvä leviää pyyteettömiä tekoja tehden. Hän kertoi kuinka hän vuosia ihmetteli vähän armottomastikin kuinka samassa talossa asuva vanha rouva aamuisin kiipesi täyttämään pihapiirissä olevan kallionkolon vedellä. Kunnes hän huomasi, että näin alueen linnut saivat kivierämaassa tuoretta vettä.

 

Piispa Matti Salomäki Lapualta pohti herättäjäjuhlien tunnuksen ”Purjeisiini tuulta anna” pyyntöä. Hän sanoi, että uutta tuulta on hyvä pyytää, mutta samalla on muistettava, että Jumalan tuulet eivät ole ihmisten ohjattavissa. Hän muistutti, että Jumalan ohjauksessa voi olla kuitenkin turvallisin ja luottavaisin mielin.
 

Riitta Koski