Messias-oratorio kuljetti kuulijat joulusta tuomiopäivään

Messias-oratorio kuljetti kuulijat joulusta tuomiopäivään

Kamarikuoro Canticum Maris ja Vaasan kaupunginorkesteri solisteineen esittivät G.F. Händelin Messias-oratorion Vaasan kirkossa lauantaina.

Julkaistu 7.7.2024

Kuulijoita oli saapunut paikalle noin 350. Korkeatasoisen kokonaisuuden solisteina toimivat Iida Antola (sopraano), Teppo Lampela (kontratenori), Tuomas Miettola (tenori) ja Jussi Merikanto (basso).

Parituntinen Messias-oratorio johdattaa kuulijat monenlaisiin tunnelmiin ja kristinuskon ydinkohtiin. Libretto sisältää vanhan testamentin jakeita sekä osia jouluevankeliumista. Toinen osa käsittelee ristinkuolemaa ja ylösnousemusta. Kolmannessa osassa luodaan rohkeutta ja toivoa, vaikka tuomiopäivä lähenee: “Pasuuna soi, ja kuolleet herätetään katoamattomina ja me muut muutumme. Tämän katoavan on näet pukeuduttava katoamattomuuteen ja kuolevaisen kuolemattomuuteen.”

Kuoro, orkesteri ja solistit tulkitsivat oratorion sekä herkästi että voimallisesti.

Vaasalaista osaamista

Kamarikuoro Canticum Maris on perustettu vuonna 2020, ja sitä johtaa dir.mus. Tarja Viitanen. Kuoro on Vaasan suomalaisen seurakunnan kuoro, joka koostuu aikuisista musiikinharrastajista. Canticum Maris on tehnyt jo useita yhteistyöprojekteja Vaasan kaupunginorkesterin kanssa.

Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestarina toimii Tomas Djupsjöbacka. Vaasan kaupunginorkesteri on perustettu 1930, ja siinä on 31 muusikkoa.

Messias on englanninkielinen oratorio vuodelta 1741. Teos sävellettiin alun perin esitettäväksi pääsiäisenä, mutta sitä esitetään nykyisin paljolti adventin aikana. Messias-oratorio sopi kuitenkin hienosti myös osaksi herättäjäjuhlien ohjelmaa, ja se osoitti, miten laadukasta musiikkia Vaasassa osataan tehdä. Vaasan kirkon alttaritaulun alla esiintyvä muusikkojoukko tarjoili kuulijoilleen elämyksen, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.

 

Taru Kivineva