Jazzia ja runoutta körttikapakassa

Jazzia ja runoutta körttikapakassa

Duo Ristofon Möttönen on kirjailija-saksofonisti Risto Oikarisen ja rumpali-äänitaiteilija Jussi Miettolan luovasti jazzia ja runoutta yhdistävä kokoonpano. Duo esiintyi perjantaina Herättäjäjuhlien virallisena körttikapakkana toimivassa Pub Kaptenissa Vaasan keskustassa.

Julkaistu: 6.7.2024

Oikarinen ja Miettola kertoivat musiikkinsa olleen alusta alkaen runouden ja musiikin, sanan ja sävelen vuoropuhelua. Oikariselta on ilmestynyt aivan äskettäin runokirja Kiitos tästä yöstä ja hän kuljettaa tarinaa läpi esityksen lukien otteita runokirjastaan. Oikarisen ja Miettolan yhteistyö on toinen toistaan kuuntelevaa ja luontevaa.

Illan esitys oli erityinen kummallekin duon jäsenistä, koska yleisössä on mukana kummankin perhettä ja ystäviä.

Oikarinen: -olen körtti ja körttiläisyys on minulle läheistä. Tähän sisältyy ajatus siitä, että kaikki ovat tervetulleita ihmettelemään ja löytämään esityksestä yhdessä jotain uutta ja kiinnostavaa. Mysteeri, uskonto ja taiteentekeminen liittyvät yhteen.

Miettola: -musiikin taustalla vaikuttaa vuosikymmenien kehityskulku, sitä kohti on menty mikä kiinnostaa. Vaikutteita musiikin kentältä on saatu laajasti.

Oikarinen: -viime aikoina ovat liikuttaneet esimerkiksi James Brandon Lewisin eteenpäinmenevät, juurevat ja korkeuksiin kurottavat sävelkulut April Jazzeilla.

Duon esityksessä vuorottelivat ja lomittuivat jaksot, missä pääosassa olivat saksofoni ja rummut, jaksoihin missä Oikarinen luki tarinaa runokirjastaan ja musiikki kulki mukana tarinaa seuraillen. Pub Kaptenin merenkäyntiteemainen esiintymislava toi esitykseen merellistä tunnelmaa saksofonien ja elektroniikan tahdittamana. Esitys päättyi improvisoituun yhteislauluun Siionin virsien pohjalta.

Kuulijat seurasivat keskittyneesti ja tyytyväisinä poikkitaiteellista esitystä.

Niina Palmu: -vaikuttava konsertti. Ensimmäinen kerta kun kuulin Duo Ristofan Möttöstä, tämä oli hienosti rakennettu kokonaisuus. Hieno duo, todellista sanataidetta. Teemana oli elämä ja kuolema ja sen käsittelytapa oli onnistunut, vaikuttavan kevyt.

Anni Aaltonen: -olen lukenut Oikarisen runoja aiemminkin, mutta on silti ihan eri asia kun taiteilija esittää niitä itse. Lukuvauhti oli välillä suorastaan psykedeelinen, mutta taiteilija onnistui silti olemaan selkeä. Erityisen vaikutuksen teki runo tytöistä ja neilikoista, ja runon soittaminen sen lukemisen lisäksi.

Duo Ristofon Möttöstä pääsette kuulemaan tänä kesänä vielä Kajaanin Runoviikolla 6.7.2024 sekä 22.8.2024 Runokuu festivaaleilla.

Kirjoittaja Tuula Närvä