Herättäjäjuhlilla avattiin ikkunoita Jumalan lahjoittamaan toivoon

Herättäjäjuhlilla avattiin ikkunoita Jumalan lahjoittamaan toivoon

"Kun maailmaa riepottelevat kulkutauti, sota ja meille kaikille tuttu itsekkyys, toivon näköalat saattavat hämärtyä. Näiden herättäjäjuhlien puheissa avattiin ikkunoita Jumalan lahjoittamaan toivoon, joka murtautuu nimenomaan sinne, missä toivoa ei näy. Luulen, että tälle viestille on ollut kaipausta."

Julkaistu 16.7.2023

 

   
   
   

 

Vaasan herättäjäjuhlien 2024 pääsihteeri Alma Tuiskula ja juhlatoimikunnan puheenjohtaja Tuomo Klapuri (oik.) otti vastaan herättäjäjuhlien "viestikapulan" eli N. G. Malmbergin lähetyslippaan Seinäjoen herättäjäjuhlien 2023 juhlatoimikunnan puheenjohtajalta Jukka Salolta (toinen vas.). Mukana kapulanvaihdossa oli myös Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle HIltunen (vas.).

Kuva: Jukka Kontkanen

 

 

 

 

 

 

Herättäjäjuhlat järjestettiin päättyvänä viikonloppuna Seinäjoella. Tämän vuoden juhlien tunnuksena oli ”Anna toivo huomiseen”, ote Siionin virrestä 165.

Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen summasi juhlia sunnuntain päätteeksi.

- Kun maailmaa riepottelevat kulkutauti, sota ja meille kaikille tuttu itsekkyys, toivon näköalat saattavat hämärtyä. Näiden herättäjäjuhlien puheissa avattiin ikkunoita Jumalan lahjoittamaan toivoon, joka murtautuu nimenomaan sinne, missä toivoa ei näy. Luulen, että tälle viestille on ollut kaipausta.

- Olemme saaneet olla hyvässä hoidossa Lakeuden Ristin ympäristön kauniissa puitteissa. Juhlakenttä ja puitteet ovat saanut runsaasti hyvää palautetta. Moneen suuntaan kiitollisella mielellä herättäjäjuhlakaravaani jatkaa tästä kohti Vaasaa.

 

Seinäjoella on paljon aihetta kiittää

Ennen sunnuntai-iltapäivän päätösseuroja pidetyssä tilaisuudessa juhlavastuuta symboloiva herännäisjohtaja N. G. Malmbergin lähetyslipas luovutettiin Seinäjoelta seuraavaksi juhlavastuun ottavaan Vaasaan.

Lipasta luovuttamassa oli Seinäjoen emeritus kirkkoherra, juhlatoimikunnan puheenjohtaja Jukka Salo totesi, että on paljon aihetta kiittää: kauniista ilmasta, kohtaamisista, juhlakansasta, puheista ja virsistä, monipuolisesta ohjelmasta ja kaikesta valmistelusta ja juhlia varten tehdystä työstä.

- Olemme saaneet kokoontua pyytämään toivoa huomiseen. Toivoa meille on annettu tänä yhteisenä juhlaviikonloppuna ja luottamusta matkalle juhlavirren (Siionin virsi 165) toisen säkeistön sanojen mukaan: ”Lupasithan siunausta, lohdutusta suoda meille päivittäin. Älä salli erehdyksen, pettymyksen peittää toivoamme näin”!

Salo totesi, että kun viestikapula luovutetaan 80 km päähän Vaasan, se siirtyy latomeren keskeltä meren rannalle.

- Vaasan tunnus ”Purjeisiini tuulta anna” on Siionin virrestä 245 ja se sopii hyvin yhteen Seinäjoen juhlien tunnuksen pyynnön kanssa. Joka päivä me matkalaiset tarvitsemme toivon ja lohdutuksen tuulta, tarvitsemme kantajaa, tarvitsemme Herraamme.

Salo halusi toivottaa vaasalaisille Seinäjoen herättäjäjuhlien puolesta voimia, onnea, myötäistä tuulta ja siunausta juhlavalmisteluissa ja itse juhlilla.

Kaikkiaan Seinäjoen herättäjäjuhlilla oli viikonlopun aikana kävijöitä 22 000. Suurin yksittäinen tilaisuus oli lauantain päiväseurat, joissa oli 8 000 vierasta.

 

Vaasan toiset herättäjäjuhlat 2024

Seuraavat herättäjäjuhlat järjestetään Vaasassa 5.−7.7.2024. Edellisen kerran herättäjäjuhlia on kaupungissa vietetty 1964.

Kirkkoherra Tuomo Klapuri toivotti kaikki tervetulleiksi juhlille, jotka pidetään Vaasan keskustassa Kasarmintorin puiden katveessa.

- Vaasaan on helppo tulla eri tavoin. Junalla pääsee kilometrin päähän, linja-autot kuljettavat matkustajansa keskustaan, omalla autolla tulevat pääsevät nekin keskikaupungin läheisyyteen. Veneelläkin voi tulla, meren äärellä kun ollaan. Vierasvenesatamasta löytyy varmaankin tilaa.

Klapuri vakuutti, ettei Vaasan monikielisyyttä tarvitse pelätä.

- Suomen kielellä pärjää mainiosti. Monikielisyys kuvastaa Vaasaa rannikon kansainvälisenä maakunnan keskuksena, jossa on vahva kansainvälinen elinkeinoelämä.

Vaasan herättäjäjuhlien tunnus Purjeisiini tuulta anna — Ge vind i seglen on ote Siionin virrestä 245.

- Siinä näkyy seutukunnan merellisuus. Menneinä aikoina vaasalaisten kauppiaiden purjelaivat seilasivat maailman merillä, nykyään vapaa-ajan purjelaivat täplittävät Vaasan laajaa saaristoa. Ilman tuulta purjeet lepattavat eikä matka etene. Siinä ei auta oma puhaltelu, Klapuri muistutti.

- Täällä Seinäjoen juhlilla olemme pyytäneet toivoa huomiseen, toivoa tulevaan, jota katsomme monesti pelokkaina. Olemme saaneet tässä hyviä sanoja, jotka ovat tuoneet meidät ison ristin juureen luottamaan Kristukseen, toivon perustaan. Olemme tulleet monella tavoin hyvin hoidetuiksi.

Tuomo Klapuri kiitteli seinäjokisten juhlajärjestelyjä.

- Me vaasalaiset olemme ihailleet teidän kokemustanne juhlien tekemisessä. Olemme koettaneet ottaa oppia, jotta osaisimme mekin järjestää hyvät juhlat 60 vuoden jälkeen.

- Ensi vuonna Vaasassa kokoonnumme juhlimaan ja pyytämään Kristukselta apua ja turvaa elämän matkalle. Ilman Jumalan hyvyyttä ja Kristuksen rakkautta olemme tuuliajolla. Anna Kristus elämälle tuulta ja voimaa ja istu ohjaamaan elämäämme, pitämään peräsintä. Näin olemme hyvässä turvassa, yhteisellä matkalla kotiin. Tätä me pyydämme ja kaipaamme meille kaikille.

- Tervetuloa Vaasaan ensi vuoden heinäkuussa herättäjäjuhlille. Ni är alla hjärtligt välkomna till Vasa.

Kaisa Viitala