Matka herättäjäjuhlille ei ole turistireissu, vaan pyhiinvaellus

Matka herättäjäjuhlille ei ole turistireissu, vaan pyhiinvaellus

Salon herättäjäjuhlien ajankohtaisseminaarin aiheena oli pyhiinvaellus. Pyhiinvaellus on maailman vanhin matkailumuoto ja lähes kaikkiin uskontoihin liittyvä hengellisen elämän tapa.

Julkaistu 4.7.2025

Matkalaista taluta- ajankohtaisseminaarin keskusteluun osallistuivat piispa Mari Leppänen, pyhiinvaeltaja Lea Purhonen ja eränkävijä, seikkailija Jouko Nummela. Seminaaria isännöi kirkkoherra Miika Rosendahl.

Pyhiinvaellukset voivat olla monenlaisia ja tapahtua myös muilla kuin vakiintuneilla pyhiinvaellusreiteillä. ”Monelle meistä matka herättäjäjuhlille ei ole turistimatka, vaan pyhiinvaellus”, totesi Miika Rosendahl avaussanoissaan.

Pyhiinvaelluksen liittyy aina matkalle valmistautuminen, varsinainen kulkeminen ja perille pääseminen. ”Oikeastaan koko ihmisen elämä on pitkä pyhiinvaellus, kotimatka”, sanoi Mari Leppänen.

Matkalle valmistautuminen on oleellista osa matkan tekoa. ”Täytyy miettiä, mitä tarvitsee, jotta matkalla pärjää. Varusteiden on myös hyvä olla kevyitä ja pieniä”, kertoi pitkiä vaelluksia tehnyt Jouko Nummela.

Matkalla olemiseen kuuluu monenlaisia vaiheita. Joskus matkalla väsyy tai sairastuu. Lea Purhonen kertoi, kuinka loukkasi kerran jalkansa pyhiinvaelluksen alussa ja päätyi kulkemaan suuren osaa matkaa huoltoauton kyydissä. ”Tämä oli itselleni tärkeä opetus siitä, että pyhiinvaellus ei ole suorittamista. ”

Pyhiinvaelluksella sää ja maisemat vaihtelevat. Vaihtelevaa voi olla myös oma motivaatio ja jaksaminen. Jouko Nummela muistutti, että perille ei ole pakko päästä. ”Perusajatus on edetä askel kerrallaan. Joskus on hyvä myöntää, että nyt on tärkeä levätä ja odottaa.”

Matkan päätyttyä tulee usein kysyttyä, kannattiko vaiva. ”Pyhiinvaellus on itselleni läsnäolon ja luottamuksen harjoitus. Vaikka perille päästessä saattaa olla voittajan olo, kyseessä on kuitenkin vain yksi läsnäolon hetki”, kertoi Lea Purhonen.

Usein pyhiinvaellus muuttaa ihmistä. ”Pyhiinvaelluksella oma elämä asettuu oikeisiin mittasuhteisiin ja kutsuu pohtimaan, miten oman erityisen elämän lahjansa käyttää”, totesi piispa Mari Leppänen.

Herättäjäjuhlien viestintä / Anna Hälli