Ukko-Paavon virsivariaatioita klarinetille

Ukko-Paavon virsivariaatioita klarinetille

Ukko-Paavon virren variaatioita sooloklarinetille ei ole koskaan esitetty näin asiantuntevalle yleisölle, sanoi klarinetisti Jyri Nissilä lauantai-iltana Huutoniemen kirkossa Vaasassa.

Julkaistu 7.7.2024

Nissilän johtama Aholansaari Sinfonietta esiintyi herättäjäjuhlilla. Variaatioissa, joita Nissilä on kehitellyt jo pari vuosikymmentä, Nissilä pyrki ilmaisemaan Paavo Ruotsalaisen elämäntarinan, joka kulki pilkan ja epätoivon kautta hiljaisuuteen ja pysähtymiseen saakka.

Nissilän mukaan Siionin virsi 132, ”Sinuhun turvaan Jumala” oli sekä Ukko-Paavon lempivirsi. Se oli myös Nissilän isoäidin Kertun lempivirsi. Isoäiti oli omaa sukua Ruotsalainen.

Aholansaaren sinfonietta on herännäisnuorten perustama valtakunnallinen kamarikonsertti, joka on toiminut jo lähes 30 vuotta. Jyri Nissilä on johtanut orkesteria 25 vuotta. Lauantain konsertissa esiintyi Nissilän lisäksi kuusi soittajaa. Konsertissa kuultiin klarinettisoolon lisäksi Jyri Nissilän jo kouluaikoinaan säveltämä Unilaulu, Tuomas Meurmanin Vind i Seglen sekä Ludwig van Beethovenin Septetto opus 20. Ylimääräisenä yleisö sai nauttia vielä Jean Sibeliuksen Romanssista.

Riitta Koski