Siionin virret kaikuivat Vaasan torilla

Siionin virret kaikuivat Vaasan torilla

Vaasan herättäjäjuhlien ohjelman käynnistivät torikaffeilla, joita tarjottiin Siionin virsien veisuun ohella Vaasan torilla sekä torstaina että perjantaina keskipäivällä.

Julkaistu 5.7.2024

Vaasan herättäjäjuhlien ohjelman käynnistivät torikaffeilla, joita tarjottiin Siionin virsien veisuun ohella Vaasan torilla sekä torstaina että perjantaina keskipäivällä. Torikaffeilla saattoi juoda pullakahvit, kysyä herättäjäjuhlien ohjelmasta, ostaa herättäjuhlien juhlatuotteita ja Siionin virret -laulukirjoja ja veisata Siionin virsiä Aluesihteeri Urpo Karjalaisen ja vapaaehtoisten esiveisaajien johdolla. Karjalainen kertoi, että tässä muodossa torikaffit toteutettiin ensimmäistä kertaa Vaasassa. Torstain sadesäästä huolimatta osallistujia riitti niin, että kahvi oli vallan loppua ja sitä haettiin lisääkin. Pahin sadekuuro onneksi alkoi vasta yhden aikaan torikaffien päättyessä.

Perjantaina auringonpaiste innosti mukaan torstain torikaffilaisia lukuisammankin joukon juhlavieraita veisaamaan yhdessä. Urpo Karjalainen aloitti torikaffiveisuut kello 12 siionin virrellä 133 ”Soi virteni kiitosta Herran”. Toivevirsinä veisattiin siionin virret 182 ”Jos katseemme nostamme kaivaten”, 181 ”Tuuli työntää kulkijaa” ja 4 ”Koska valaissee kointähtönen”. Siionin virret kajahtivat niin sujuvasti omista kirjoista ja kännykkäsovelluksista, että torikaffeille näytti löytänyt moni herättäjäjuhlien vakiovieraskin. Rankkasadekuuro odotti onnellisesti perjantainakin torikaffien päättymiseen.

Torikaffien talkoolaisten joukossa vilahtivat kuuluivat Vaasan suomalaisen seurakunnan diakonissa Johanna Båtman ja Vasa svenska församlingin diakoniatyöntekijä Kati Norrgran. Båtman kertoi, että Vaasan seurakuntayhtymässä herättäjäjuhlia on valmisteltu pitkään laajalla työntekijäjoukolla. Juhlilla Vaasan sekä suomen- että ruotsinkielisen seurakunnan työntekijöitä on mukana sekä työnsä puolesta että talkoolaisina. Båtman totesi, että herättäjäjuhlien valmistelu on kova ponnistus, ja kiitteli, että talkoolaisia on tullut mukaan järjestelyihin myös kauempaa. Båtman on itse ollut monesti mukana herättäjäjuhlilla, sillä hänellä on tapana osallistua kaikille lähiseudulla järjestettäville juhlille. Vaasan juhlilla hän on mukana myös lepohuoneen talkoolaisena sairaanhoitajana.

Norrgran on herättäjäjuhlilla ensimmäistä kertaa, saman tien molempien torikaffien talkoolaisena. Talkoovuorojensa lisäksi Norrgran on osallistumassa Kasarmialueen juhla-alueen ohjelmaan juhlakävijänä. Norrgran totesi, että on mukava nähdä, kuinka ihmiset tulevat yhteen ja tapaavat toisiaan. Hän rohkaisee muitakin ensikertalaisia mukaan herättäjäjuhlille: ”Liikkeelle ja seuraan, se on hyväksi kaikille!”

Torikahvien juhlavieraista Kaija ja Juha Mentula Tampereelta ovat vakituisia herättäjäjuhlavieraita. Mentuloilla on tapana osallistua kaikille herättäjäjuhlille, ja takana onkin hyvinkin yli 20 juhlat. Vaasan juhlille he tulivat jo torstain talkooseuroihin ja tavoitteena on osallistua koko juhlaohjelmaan sunnuntaihin asti.

Herättäjäjuhlavieraiden nuorta sukupolvea torikaffeilla edusti 27-vuotias helsinkiläinen nuori nainen [nimi puuttuu haastateltavan pyynnöstä], nuoruudestaan huolimatta tosin ikänsä juhlille osallistunut konkarivieras. Vaasaan hän tuli koko ajaksi torstaista sunnuntaihin, tarkoituksenaan osallistua kaikkiin seuroihin, ruotsinkielisiin ohjelmaosuuksiin ja talkootehtäviin lettukojulla. Talkootehtävistä hänellä on kokemusta lapsuudesta ja nuoruudesta lähtien mm. körttipastillien myynnistä, kolehdikeruusta ja lettukojulta. Hän iloitsee talkooperinteen jatkumisesta ja siirtymisestä eteenpäin. Vaasan juhlia hän kiittelee kaksikielisestä ohjelmatarjonnasta: kaksikielisestä pyhiinvaelluksesta ja messusta ja ruotsinkielisistä veisuista. Koko elämänsä herättäjäjuhlilla käyneenä körttisuvun kasvattina hän totesi, että on aina mukavaa ja rauhoittavaa tulla herättäjäjuhlille. Ne ovat vuoden tärkein hengellinen hetki, josta saa aina uutta ajatusta omaan elämään. Vastaavia hyviä ja antoisia herättäjäjuhlia hän toivottaa kaikille juhlakävijöille ja lukijoille!

 

Kirjoittanut: Mediakeskus-talkoolainen Katri Rintamäki