“Samat kädet lyövät ja silittävät” - Sateenkaariseuraväki täytti Vaasan kirkon

“Samat kädet lyövät ja silittävät” - Sateenkaariseuraväki täytti Vaasan kirkon

Sateenkaariseurat ovat löytäneet paikkansa herättäjäjuhlien ohjelmassa. Joensuun juhlilla ensimmäistä kertaa järjestetyt vähemmistöjen omat seurat ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Vaasan juhlien lauantaiset sateenkaariseurat kokosivat yhteen yli viisisataa henkeä.

Julkaistu 6.7.2024

Liisa Kuparisen suora ja koskettava puhe sai aikaan spontaanit aplodit. Kuparinen puhui syrjittyjen ja vähemmistöjen puolustamisesta. Hän totesi, että samat kädet lyövät ja silittävät, myös kirkossamme. Seksuaalivähemmistöistä voidaan puhua hyväksyvään sävyyn, mutta samaan aikaan tuomitaan. Kuparinen muistutti lähimmäisyyden tärkeydestä ja siitä, että jokainen ihminen on Jumalan kuva.

Vastuullisuusjohtaja Tommi Lehtonen puhui kielen ja uskonnollisten mielikuvien sukupuolittuneisuudesta. Hän totesi, että ihminen liittää Jumalaan sekä maskuliinisia että feminiinisiä piirteitä. Samoin Jeesukseen, vaikkakaan Jeesus ei vastaa kaavamaista mieskuvaa evankeliumien perusteella. Lehtonen esitteli taiteen kautta Jumalaan ja Jeesukseen liitettyjä feminiinisiä piirteitä.

Sukupuolien moninaisuus on luomisihme, hän päätti puheensa.

Päähänpotkittujen liike

Pedersören kirkkoherra Lotta Endtbacka puhui hiljaisuuden ja vaikenemisen tärkeydestä. Hoitava hiljaisuus on vaientamisen vastakohta. Sanoille on paikkansa, mutta sanotuista sanoista on kannettava vastuu, hän muistutti.

Rovasti Henry Byskata puhui diskriminaatiosta, johon on piispa Mari Leppäsen mukaan kaksi syytä. Ensinnäkin syrjimisen estämiseksi ei ole tehty tarpeeksi töitä ja toiseksi herätysliikkeillä on kirkossamme kokoaan suurempi valta. Usein käy niin, että yksilö uhrataan, jotta saavutetaan yhteinen näennäinen rauha.

Leena Väyrynen-Si muistutti, että Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyö on syrjinnästä vapaata toimintaa, jossa vaikuttavat rakkaus ja tasavertaisuus. “Körttiläisyys on päähänpotkittujen liike.”

Jatkoa sateenkaariseuroille

Kristiina Mikkonen oli saapunut ystävineen sateenkaariseuroihin, koska koki asian tärkeäksi. Hänen mielestään on tärkeää antaa tukensa asialle, ja hän toivoo, että sateenkaariseuroja järjestetään myös tulevina vuosina.

Mikkonen mukaan seuroissa oli rauhallinen ja hyväksyvä ilmapiiri ja tunnelma. Liisa Kuparisen puhe jäi hänen mieleensä päällimmäisenä.

Samat kädet silittävät ja lyövät. Se on pysäyttävä ajatus.

 

Teksti: Taru Kivineva