”Oletpas sinä tutun näköinen”

”Oletpas sinä tutun näköinen”

Aina joku on herättäjäjuhlilla ensimmäistä kertaa. Vaasassa järjestettiin kolmatta kertaa herättäjäjuhlien historiassa info- ja tutustumistilaisuus tapahtuman ensikertalaisille.

Julkaistu 6.7.2024

Aina joku on herättäjäjuhlilla ensimmäistä kertaa. Oudot menot, oudot kasvot, mutta tunnelma lämmin ja ohjelma monipuolinen. Hyvin valmisteltuja ja sopivan lyhyitä puheitakin jaksaa kuunnella.

Vaasassa järjestettiin kolmatta kertaa herättäjäjuhlien historiassa info- ja tutustumistilaisuus tapahtuman ensikertalaisille.

Konkarit tulevat harvoin ajatelleeksi, mikä kaikki voi vierailijaa körttijuhlassa hämmentää. Kovien puupenkkien peittämä kenttä taivasalla auringon paahteessa, tuulessa ja sateen sattuessa sateessa täynnä veisaavaa väkeä. Se on kodikas näky vakituiselle körttifestari-ihmiselle. Ulkopuolelta tulevaa näky voi ahdistaa.

Ahdistusta helpottaa, kun tietää edes teoriassa, miten kolmipäiväinen tapahtuma etenee. Anna-Kaisa Siltasen ja Leena Väyrynen-Sin perehdytyksen jälkeen tärkeimmät tärpit ovat kuulijan hanskassa. Niinpä esimerkiksi lauantain päiväseurojen aluksi juhlaväen seisaaltaan kajauttama Jumala ompi linnamme -virsi ei säikäytä, vaan virittää juhlatunnelmaan.

Anna-Kaisa Siltanen rohkaisi tapaamiseen tulleita ensikertalaisia omilla kokemuksillaan. Ellei juhlilla tapaa tuttuja, voi vaikka vain istua kököttää muiden joukossa.

- Yksi hyvä lause tuttavuuden aloittamiseen on todeta vieruskaverille, että oletpas sinä tutun näköinen. Siitä se juttu lähtee.

Polvijärveläinen Harri Kaituri ei ole yli nelikymmenvuotisen kanttoriuransa aikana käynyt kertaakaan minkään uskonnollisen liikkeen kesäjuhlassa.

- Kaverit hämmästelevät, että voiko se olla edes totta. Totta se on. Kai se niin on, että kun työkseen kuuntelee puheita, ei oikein vapaa-aikanaan halua samaa, Harri Kaituri tunnustaa.

- Selvää tosin on ollut, että herättäjäjuhlat voisi olla minun juttuni, hän sanoo.

Kaiturin kokemus Vaasan juhlista on, että tunnelma on vapaa ja välitön. Hänen oli helppo tulla ja helppo olla juhlaväen mukana. Ensimmäiset vastaantulijatkin perjantaina olivat tuttuja omilta kotikulmilta. Kaitur tunsi itsensä tervetulleeksi.

- Tarkoituksena on käväistä täällä seurakentän lisäksi ainakin Körttipubissa, Kaituri tuumaa.

Hän ei pidä mitenkään mahdottomana, että suuntaisi ensi kesänä Salon herättäjäjuhlille.

 

Maiju Lemettinen