Nuorten tuntojen iltaseurat

Nuorten tuntojen iltaseurat

Lauantain iltaseuroissa kuultiin nuorten ja nuorten aikuisten ääntä, mutta kerrattiin myös isovanhemmilta saatuja elämänviisauksia.

Julkaistu 6.7.2024

Monessa puheenvuorossa toistui Aholansaaren rippikoululeirien merkitys nuorten elämälle.

- Rippikoulun aikana kasvoin ihmisenä vuosien edestä. Ikään kuin puhkesin kukkaan. Opin olemaan oma itseni ja löysin lähelleni ihmisiä, jotka ovat tähän päivään asti muodostaneet tukiverkkoni, totesi opiskelija Niila-Juhan Valkeapää.

- Rohkaistuin tekemään asioita, joita en ollut ennen uskaltanut ja minulle aukesi aivan uusi maailma.

Valkeapää on havainnut, kuinka aktiivisissa ja rohkeissa nuorissa on voimaa. Yhdessä pystytään taistelemaan ihmisoikeuksien ja paremman tulevaisuuden puolesta. Esimerkiksi Norjan valtio myönsi nuorten mielenosoituksen paineessa osittain ihmisoikeusrikkomuksensa, kun valtio pyörittää tuulivoimapuistoa saamelaisille tärkeällä alueella.

 

ICT-projektipalvelupäällikkö Elli Keltto toivoi puheessaan jokaisen kokevan herättäjäjuhlilla yhteisön lohduttavaa ja koskettavaa voimaa ja kokemusta turvassa olemisesta.

- Kävin mielenkiintoisen keskustelun juhlien tunnusvirrestä sisarusteni kanssa. Mietimme, onko virren sanoma myrskyävällä merelle purjehtimisesta lohduttava, taivaskotiin kaipaava, vai sittenkin kuvaus onnellisesta hetkestä, siinä hereillä ollessa.

- Olen aina ajatellut virsien koti-ikäväkuvausten kertovan kaipuusta omaan sänkyyn, tuttuun turvalliseen paikkaan.

- Täällä koen iloa siitä, että voin olla osa sukupolvien ketjua ja jatkumoa. Herkistyn ajatuksesta, että joskus kauan ennen minua ruuhkavuosien väsyttämät esiäitini ehkä tapasivat juhlilla läheisiään. Menneet ja tulevat.

 

Mikkelin hiippakunnan jumalanpalveluselämän ja yhteiskunnallisen työn asiantuntija Eriikka Jankko keskittyi puheessaan lapseen, koska lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta. Lapsi seurakunnan keskellä on aarre.

-Mitä herännäisyyden perintö kertoo lapsena olemisesta? Pysähdyn Siionin virsien ensimmäiseen virteen. Siinä rukoilemme yhdessä: ”Armahda lapsiasi”. Lapsen identiteetti on pysyvä ja yhteinen identiteetti. Se perustuu lapseksi syntyneen Kristuksen sanoihin ja tekoihin.

- Lapsena olemisen ihanne on yhtä aikaa hauras ja mullistava voima. Se kertoo, keitä me olemme yhdessä. Lapsena elämisen syvien merkitysten oivaltaminen muokkaa elämäntapaa ja sitä kautta koteja, seurakuntia ja yhteiskuntaa.

 

Piispa Bo-Göran Åstrand muisteli puheessaan isoäitiään.

- Muisto isoäidistäni on minulle yhä vahvasti elävä. Istuin usein hänen luonaan. Hänen kotinsa seinällä oli huoneentaulu, jossa oli muun muassa sanat: Vain armosta/Blott av nåd. Armoa kaikki. Armon varassa kaikki.

- Jokainen uusi päivä on Jumalan armoa. Jokainen sydämeni lyönti on Jumalan lahja, piispa Åstrand.

 

Iltaseuroissa puhuivat Eriikka Jankko (oik.), Elli Keltto, Bo-Göran Åstrand ja Niila-Juhan Valkeapää. Urpo Karjalainen oli totuttuun tapaan virsien aloittajana. Kuva: Mirjami Mäntymaa.

 

Teksti: Maiju Lemettinen